Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie

Agenda

Hier vindt u data en inschrijvingsmogelijkheden van relevante promoties, congressen en symposia. Uw evenement in deze lijst? Mail naar redactie@vhz-online.nl.

15-17 mei 2024

De zesde editie van het congres 'Family-Centred Early Intervention for Children Who Are Deaf or Hard of Hearing' vindt plaats in Bad Ischl in Oostenrijk. Het thema is deze keer 'connect, communicate, collaborate'. Op dit moment kan er online voorregistratie plaatsvinden en is er een oproep voor sprekers/posters.

Plaats: Bad Ischl

Meer informatie via de website van FCEI 2024

Inschrijving: via de website van FCEI2024

Oproep voor onderwerpen voor lezingen/posters: via de website van FCEI2024

Op dit moment zijn de volgende sprekers al bekend:

Rain Bosworth (US), Emily Burke (US), Martina Curtin (United Kingdom), Magdalena Dall (Austria), Evelien Dirks (The Netherlands), Johannes Fellinger (Austria), Johannes Hofer (Austria), Daniel Holzinger (Austria), Greg Leigh (Australia), Candace Lindow-Davies (US), Hannah Lumby (United Kingdom), Ivana Marinac (Croatia), Henri Medinilla Grau (US), Joseph Murray (US), Daiva Müllegger-Trečiokaitė (Austria), Jane Russell (UK), Dane Seaver (US), Leeanne Seaver (US), Kristin Snoddon (Canada), Amy Szarkowski (US)

16 mei 2024

Op 16 mei promoveert Lidy Smit aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift: 'Cognitieve en Sociaal-Emotionele Ontwikkeling bij Adolescenten met Communicatieproblemen'. 

Tijd: 12.30 uur

Plaats: Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen

Meer informatie via de website van de RUN

Toelichting:

Jongeren met taal- en communicatieproblemen als gevolg van een Taalontwikkelingsstoornis (TOS) of van doofheid en slechthorendheid (D/SH), ervaren specifieke uitdagingen. Hun moeite met taal en communicatie kan het uiten en begrijpen van eigen en andermans emoties bemoeilijken, waardoor ze een verhoogd risico lopen op sociaal-emotionele problemen. Theory of Mind (ToM), het vermogen om gedachten en gevoelens bij jezelf en anderen te herkennen, en executieve functies (EF), zoals plannen en zelfregulatie, werden onderzocht als mogelijke factoren die samenhangen met sociaal-emotioneel functioneren. Beide vaardigheden ontwikkelen zich binnen een sociaal communicatief kader. Jongeren met TOS ervaren meer problemen in sociale interactie, gerelateerd aan ToM, terwijl D/SH jongeren geen significante sociaal-emotionele problemen vertonen. Interessant is dat beide groepen geen verband laten zien tussen sociaal-emotioneel functioneren en EF. Hoewel D/SH jongeren zelf aangaven verbeteringen te ervaren na een ToM-interventie, was er geen vergelijkbare vooruitgang merkbaar bij jongeren met TOS.

17 mei 2024

In 2024 vindt de vijfde editie van TaalStaal plaats. Het thema dit jaar is 'TOS en Meertaligheid'.

Bij de diagnostiek van kinderen met taalproblemen kan meertaligheid een complicerende factor zijn bij het vaststellen van (een vermoeden van) TOS. Welke inzichten zijn er voor de diagnostiek van meertalige kinderen? Wat vraagt meertaligheid en TOS van onze zorg en onderwijs?

Onder andere hoofdsprekers dr. Kerry Ebert, drs. Mirjam Blumenthal en prof.dr. Elma Blom delen hun kennis op deze dag.

TaalStaal is een congres over TOS voor professionals en andere belangstellenden die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. TaalStaal presenteert de laatste inzichten uit binnen- en buitenland.

Plaats: vernieuwde NBC congrescentrum, Nieuwegein

Tijd: 8.45-17.30 uur

Inschrijven kan via Inschrijven « TaalStaal

Meer informatie via de website van TaalStaal

29 mei 224

Op 29 mei promoveert Jose Lopez Santacruz aan de RUG op het proefschrift: 'Capturing Tinnitus. Audiological assessment and tailored sound-based intervention' 

Er is nog veel onduidelijk over tinnitus. Omdat tinnitus vaak samengaat met gehoorverlies is ook niet duidelijk welke verschijnselen waarmee te maken hebben. In zijn proefschrift gaat Lopez Santacruz op zoek naar de achtergrond van tinnitus, verkent hij verschillende onderzoeksmethoden en beoordeelt hij het gebruik van verschillende hoorapparaten als mogelijke behandeling bij tinnitus. 

Tijd: 11.00 uur

Plaats: Academiegebouw van de Rijks Universiteit Groningen

Meer informatie via de website van de RUG

Het proefschrift van Jose Lopez Santacruz is hier te downloaden

5 juni 2024

Op 5 juni promoveert Max S. Osborne aan de RUG op zijn proefschrift: 'Paediatric bone conduction hearing solutions. Past, present and the future in a tertiary paediatric setting'. 

In dit proefschrift wordt beschreven dat de toepassing van titanium implantaten met een wat wijdere diameter en een wat ruwer aangepast oppervlak voor een betere verankering van de beengeleider hoorschroef zorgen en dat met een wat hogere uitwendige opbouw ( abutment) op de hoorschroef de ongewenste bijwerkingen van implantatie, zoals huidreacties rondom het percutane implantaat en de afstoting van de hoorschroef, opvallend doen afnemen.

Tijd: 16.15 uur

Plaats: Academiegebouw van de Rijks Universiteit Groningen

Bron en meer informatie op de website van de RUG.

Het proefschrift van Max Sallis Osborne is hier te downloaden.

5 juni 2024

Op woensdag 5 juni 2024 organiseren we de tweede editie van het Deelkracht Kennisfestival!

Op deze bijzondere dag in het congrescentrum Papendal, delen we de resultaten van Deelkracht. In verschillende soorten presentatievormen. Een dag om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. 

In 2022 waren er bijna 600 bezoekers! Was jij er niet bij? Zorg ervoor dat je het deze keer niet mist! Als je je nu aanmeldt, dan kun je later opgeven bij welke sessies je graag aanwezig wilt zijn. 

Datum: 5 juni 2024

Plaats: Congrescentrum Papendal

Aanmelden? Klik dan hier

12 juni 2024

Het Platform Naar Inclusiever Onderwijs houdt op 12 juni 2024 haar jaarlijkse conferentie. Deze keer is het thema "Bouwen aan inclusiever onderwijs". 

De conferentie besteedt aandacht aan:

  • de laatste informatie over het overheidsbeleid in Nederland op het gebied van inclusief onderwijs
  • nieuwe good practices en leerervaringen van inclusieve scholen in Nederland
  • goede ondersteuning en passende professionalisering voor inclusiever onderwijs
  • de rol van het gespecialiseerd onderwijs en samenwerking met reguliere scholen
  • bruikbare inzichten en leerervaringen uit het buitenland
  • inclusieve onderwijshuisvesting (nieuwbouw en renovatie)
  • bestuurlijke samenwerking in de regio tussen onderwijs en gemeenten

 

Tijd: 9.15-17.00 uur

Plaats: Spant Congrescentrum Bussum

Meer informatie en inschrijven: op de website van Naar Inclusiever Onderwijs

26 juni 2024

Hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Sociale Wetenschappen Mathijs Vervloed met de leeropdracht Ondersteunde communicatie bij kinderen met meervoudige beperkingen spreekt op woensdag 26 juni zijn oratie uit: 'Communicatie voor iedereen'. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door de stichting Milo. 

 

Tijd: 15.00 uur

Plaats: Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen

De oratie is via een live stream te volgen. 

Meer informatie via de website van de RUN

4 oktober 2024

Op 4 oktober promoveert Wouter Rijke aan de Radboud Universiteit op het onderwerp: 'On Deafness, overcoming Deafness and Capability'.

 

Tijd: wordt nog bekend gemaakt

Plaats: Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen

Meer informatie tzt op de website van de RUN

28 en 29 november 2024

Met het thema 'Samenwerken of samen werken?' presenteert Partners in Verstaan in het najaar van 2024 haar jaarlijkse congres.

Plaats: Theater Orpheus Apeldoorn

Zodra er meer informatie beschikbaar is, kunt u die terugvinden op de website van Partners in Verstaan